Välj en sida

Hösten är här, dags för ett långkok.

Många drar sig för ett rejält långkok för att det verkar svårt och krångligt. Men med lite bra tips ifrån styckmästar´n  kommer du att lyckas. Dags att bjuda in släkten på middag!

 • Tänk på att ett långkok kan ta längre tid än planerat, så väntar du gäster, börja tidigt på dagen, eller varför inte på kvällen innan.
 • När du putsar köttet till ett långkok behöver du inte vara lika noga som annars. Efter många timmars tillagning mjuknar det.
 • Bryn både kött och ingredienser innan de hamnar i grytan, det ger mer smak. Fräs gärna upp kryddorna också lite snabbt, då vaknar de till liv.
 • Krydda inte så mycket i början av långkoket, smakerna växer allt eftersom. Så smaka av och tillsätt kryddor efterhand.
 • Tänk på att det inte ska koka, utan bara puttra och sjuda. Behövs det mer vätska så häll på.
 • När köttet är mört, då är det färdigt. Kontrollera med en sticka eller gaffel.
 • Fyll på med lite nya grönsaker mot slutet, så får du med lite krispigt tuggmotstånd.
 • Känns det lite tungt i smaken, pröva lätta upp med lite citrus eller en skvätt vinäger.
 • Dekorera gärna med lite nytt fräscht kryddgrönt i samma smak som du kryddat med, då ser det oemotståndligt gott ut.

Smaklig spis!

Grillsäsongen är äntligen här!

Här kommer några bra tips till grillningen.

 • Marinera köttet i minst 2 timmar innan. Använder du inte marinad så tänk på att låta köttet ligga framme så det blir rumstempererat innan du lägger på köttet.
 • Tänd på grillen i god tid, kolen ska inte brinna utan vänta tills det är ett grått lager aska på kolen. Har du en gasolgrill, då är det bara att köra igång direkt. Låt grillgallret ligga på medans kolet brinner, då fastnar inte köttet så lätt i gallret när du sedan lägger på det.
 • Reglera värmen om du har en gasolgrill. En tunn köttbit vill ha hög värme under en kort tid, medans ett kycklinglår blir bäst med lite lägre värme under en längre tid. Grillar du med kolgrill kan du placera kött, som behöver lägre värme, ute vid sidorna.
 • Använd locket, det fördelar värmen bättre och maten blir jämnare och snabbare tillagad.
 • Tänker du grilla grönsaker kan du koka dem lite före, då blir de färdiga snabbare i grillen och riskerar inte att brännas vid.
 • Om du penslar på glace, gör det strax innan köttet är färdigt, då riskerar du inte att bränna vid glacen, som innehåller socker som lätt blir bränt.
   

  Ett sista tips. En god köttbit smakar aldrig så gott som i vänners lag.

Förbereda kött inför tillagning.

En bra köttbit ska man inte tillaga kall direkt från kylen, då chockar man köttet och biten drar ihop sig. Ta fram köttet gott å väl en timma innan tillagningen så köttet hinner bli lite rumstempererat. Torka av köttet med lite hushållspapper. Klappa in salt en stund innan tillagningen. Salt drar ut vätska och torrt kött vill vi inte ha, men normalt saltat en stund innan påverkar inte. Tänker du marinera köttet, gör det i god tid, åtminstone 2 timmar innan tillagningen.

Tips på hur länge en stek ska tillagas.


Det beror på hur du vill ha köttet, blodigt eller mer tillagat. Och hur vet man när det är just så som man vill ha köttet? Det finns en del enkla knep man kan ta till utan att behöva sticka in en termometer i köttet, som skapar ett hål där köttsaften kan rinna ut, vilket vi inte vill. Tryck på köttet med ett finger och känn om köttet är mjukt eller har mer stuns. Jämför nu hur köttet kändes med din hand. Sätt mjukt ihop, utan att pressa, tummen och pekfingret till ett ”OK” tecken, och med andra handen känn på den köttiga delen där tummen och handflatan möts. Där har du hur ”Rare” köttet jämförelsevis är. Sätt nu samman tummen och långfingret på samma sätt, och du har ”Medium Rare”. Tumme och ringfinger, ”Medium”. Tumme och lillfinger, ”Well Done”. Tänk på att köttet blir bäst om det får ligga och vila lite efter tillagningen, och då kommer köttet tillagas ytterligare en liten stund innan det svalnar. Ett enkelt men smart knep.